mobi facebook

Pasta z bakłażana

1 porcja

Składniki:

- 1 bakłażan (350 g)
- 2 ząbki czosnku
- 10 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Bakłażana pokroić na cztery części i odciąć końcówkę z węższej części. Piec go w piekarniku w 150 oC przez 30 minut. Następnie odczekać, aż ostygnie i wyskrobać oraz przełożyć na patelnię. W czasie pieczenia bakłażana przecisnąć czosnek do kieliszka, zalać wodą i odstawić na bok. Bakłażan na patelni odwadniać na małym ogniu, cały czas mieszając; dodać czosnek, a pod koniec dodać oleju oraz przypraw. Całość dobrze zamieszać.

Gotową pastę przełożyć do słoika na 500 ml oraz wstawić do piekarnika nastawionego na 100 oC w celu sterylizacji.


Zdjęcia

1.