mobi facebook

Pasztet z ciecierzycy

4-5 porcji

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy - 250 g ciecierzycy
- 100 g śliwek
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (400 g)
- 1 duża cebula (100 g)
- pół małego selera (100 g)
- 10 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczka kminku
- 2 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Namoczoną soczewicę gotować 1 godzinę na małym ogniu. Osobno ugotować wszystkie warzywa. Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę i warzywa włożyć do garnka dodać przypraw i oliwy, całość zmiksować ręcznym blenderem. Całość przenieść do małego keksownika wyłożonego papierem piekarniczym, włożyć w masę śliwki, powierzchnię wygładzić. Piec 45 minut w 180 oC. Upieczony i ostudzony pasztet kroić na chleb.


Zdjęcia

1. http://laurencariscooks.com/vegan-pate-everyone-will-love