mobi facebook

Zupa pho

8-10 porcji

Składniki:

Zupa pho - 2 piersi z kurczaka (około 700 g)
- 2 średnie cebule (200 g)
- 2 papryczki chili
- 400 g makaronu
- 50 g imbiru
- kilka gwiazdek anyżu
- goździki
- trawa cytrynowa
- kolendra liście
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Mięso wieczorem przełożyć z zamrażalnika do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować 1 godzinę, co jakiś czas szumując powierzchnię. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z imbirem. Rozgrzać patelnię oraz prażyć cebulę, imbir, anyż, goździki przez kilka minut oraz przełożyć do wywaru. Następnie dodać pokrojoną trawę cytrynową oraz poszatkowaną kolendrę, na koniec dodać sosu sojowego oraz przyprawy, całość gotować na małym ogniu przez około 30 minut.

Makaron ugotować osobno. Porcje dodać do miski oraz zalać zupą.


Zdjęcia

1. https://www.cookinglight.com/recipes/quick-chicken-pho