Zupa pieczarkowa
9-10 porcji
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (300-350 g)- pieczarki (400 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (125 g)
- makaron razowy (400 g)
- 1 śmietana (200 ml)
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Pierś z kurczaka pokroić w 10 mm plastry, a każdy plaster w kostkę. Pieczarki obrać, oddzielić nóżki od kapeluszy. Nóżki pokroić w 2-3 mm talarki, a kapelusze w 2-3 mm plasterki. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, seler natomiast w plastry o grubości 4-5 mm.
Do garnka z 1 l wody wrzucić mięso, a po wstępnym ugotowaniu odszumować. Następnie wrzucić grzyby oraz warzywa; uzupełnić wodę. Po 30 minutach dodać przyprawy. Całość gotować około 45 minut. Makaron ugotować osobno.
Na talerz dolać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1.