mobi facebook

Pilaw

4 porcje

Składniki:

Pilaw - 1,5 filetu z kurczaka (500 g)
- 4 * 100 g ryżu brązowego
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 papryka (250 g)
- 2 cebule (250 g)
- 400 g pieczarek (opcjonalnie)
- 40 ml oleju rzepakowego
- masło klarowane (na patelnię)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Mięso rozmrozić przez noc w lodówce. Pokroić w kostkę 10 mm. Marchewkę i pietruszkę pokroić w 4-5 mm plasterki, paprykę pokroić w plasterki, a je w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę, podobnie zrobić z pieczarkami.

Mięso gotować na parze przez 15 minut. Ryż gotować przez 30 minut, po czym odcedzić. Warzywa korzenne ugotować w niewielkiej ilości wody przez 10-15 minut. Cebule oraz pieczarki podsmażyć na patelni. Papryka pozostawić surową.

Wszystkie składniki połączyć oraz dokładnie wymieszać.


Zdjęcia

1. https://keviniscooking.com/wild-rice-pilaf/