mobi facebook

Piperade

4 porcje

Składniki:

Piperade - 8 jajek (350 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 żółta papryka (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2 pomidory (350 g)
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Jajka wbić do miski, dodać przypraw, rozmieszać oraz odstawić na bok. Papryki przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne oraz pokroić w cienkie paski. Cebule przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Pomidora oraz natkę drobno posiekać.

Do rozgrzanej patelni z oliwą wrzucić cebule, papryki i podsmażyć, a następnie dodać jajka, cały czas mieszając. Smażyć na małym ogniu, aż jajka będą ścięte, po czym zdjąć z ognia. Do potrawy dodać pomidora oraz pietruszkę.

Danie można jeść solo lub na chlebie. Na jego wierzch można położyć kawałek szynki.


Zdjęcia

1. http://gourmetpedia.net/recipes/piperade/