mobi facebook

Pistou

6-8 porcji

Składniki:

- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 cebula (100 g)
- zielony groszek (200 g)
- 1 mała cukinia (300 g)
- fasolka szparagowa (200 g)
- ziemniaki (400 g)
- 2 pomidory (350 g)
- kawałek selera naciowego
- makaron razowy (100 g)
- 2 l wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego
-

Sposób wykonania

Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, seler natomiast w plastry o grubości 4-5 mm. Cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę; ziemniaki obrać oraz przekroić na pół, a połówki w ćwiartki, cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w 4-5 mm plasterki. Strąki fasoli okroić oraz podzielić na cztery części, selera poszatkować na 5 mm plastry, pomidora natomiast podzielić na 8 ćwiartek. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok.

Cebule podsmażyć na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Do wody wrzucić warzywa i gotować na średnim ogniu 15 minut, następnie dodać cebulę, przyprawy oraz całość zamieszać. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Na konie wrzucić makaron i poczekać około 10 minut, aż się ugotuje.

Na talerz dodać oleju rzepakowego


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.