mobi facebook

Fasolka po bretońsku

4-6 porcji

Składniki:

Fasolka po bretońsku - 500 g fasoli jaś
- 2 laski chudej kiełbasy z kurczaka (400-450 g)
- 1 cebula (100 g)
- połowa słoiczka przecieru pomidorowego 200 g (100 g) lub
1 mały 100 g
- 1,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2-3 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Każdą kiełbasę pokroić na 3 kawałki każdy kawałek przekroić na pół wzdłuż a następnie na 3-4 mm pół talarki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie w kostkę. Jeśli ktoś chce może cebulę podsmażyć na patelni.

Fasolę zamoczyć w wodzie na noc w celu napęcznienia. Napęczniałą przykrytą wodą gotować w rondlu na średnim ogniu. Po 30 minutach gotowania dodać kiełbasę oraz cebulę, dodać przypraw. Całość gotować na mały ogień przez następne 30 minut. Następnie dodać przecieru pomidorowego i gotować przez następne 30 minut.


1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Fasolka_po_breto%C5%84sku#/media/File:00956_Polish_baked_beans_-_a_la_bretonne
_-.png