mobi facebook

Fasola po katalońsku

3-4 porcje

Składniki:

- 250 g drobnej fasoli jaś
- 250 g fasoli szparagowej
- 3 pomidory (500 g)
- 2 cebule (250 g)
- 1 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć przez noc. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki, a strąki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przekroić na pół, pozbyć się szypułek oraz pokroić w talarki, a je w kostkę. Tak samo jak z pomidorami postąpić z cebulą. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka oraz zalać wodą, odstawić na bok. Pietruszkę poszatkować na mniejsze kawałki.

W zimnej wodzie gotować na małym ogniu przez 30 minut fasolę jaś. Po tym czasie wrzucić fasolę szparagową i gotować przez następne 30 minut. Następnie dodać resztę składników oraz przyprawy. Gotować do zagęszczenia potrawy.

Na talerz dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.