mobi facebook

Zupa pomidorowa

8-10 porcji

Składniki:

Zupa pomidorowa - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- opakowanie koncentratu pomidorowego w kartonie 500 g lub
własnej produkcji przecier pomidorowy 400 g
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 200 ml śmietany 12%
- 4 * 100 g opakowania ryżu brązowego lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- 3-4 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego
- natka pietruszki

Sposób wykonania

Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, seler natomiast w plastry o grubości 4-5 mm.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzywa oraz przyprawy. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok. Całość gotować przez około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie dodać koncentratu pomidorowego. Całość gotować jeszcze 30 minut. Na koniec rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą i dodać ją do zupy; całość zagotować. Po zagotowaniu zupy wlać czosnek oraz całość jeszcze raz dobrze zamieszać.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki.

Makaron lub ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Ryż oraz makaron dać na miskę, a do niej wlewać zupę.


Zdjęcia

1. http://ohyoucook.blogspot.com/2010/08/spicy-tomato-rice-soup.html