Sos pomidorowo-pieczarkowy
1 porcja
Składniki:

- pieczarki (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 2 łyżeczki papryki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dzbanka i zmiksować. Pieczarki obrać, od kapelusza oddzielić nóżkę. Kapelusze pociąć w wzdłuż, a nóżkę w talarki. Cebule przekroić na pół, połówki w pióra, a je w kostkę. Papryczkę chili pociąć w krążki.
Na szeroką patelnię wrzucić pomidory, dodać pieczarki, cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz przypraw; całość dobrze zamieszać oraz odparowywać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do zagęszczenia.
Zdjęcia
1. https://www.justapinch.com/recipes/sauce-spread/other-sauce-spread/tomato-sauce-with-dried-porcini-mushrooms.html