mobi facebook

Sos pomidorowo-pieczarkowy

1 porcja

Składniki:

Sos pomidorowo-pieczarkowy - 6 pomidorów (1 kg)
- 300-350 g pieczarek
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżeczki papryki
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Pomidory pokroić w ćwiartki, a je przekroić na pół, wrzucić do dzbanka i zmiksować. Pieczarki obrać, od kapelusza oddzielić nóżkę. Kapelusz pokroić w wzdłuż, a nóżkę w talarki. Cebule przekroić na pól, połówki w pióra, a je w kostkę. Papryczkę chili pokroić w krążki.

Na szeroką patelnię wrzucić pomidory, dodać pieczarki, cebulę, paprykę, papryczkę chili oraz przyprawy, całość dobrze zamieszać oraz odparowywać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając do odparowania wody.


Zdjęcia

1. https://www.justapinch.com/recipes/sauce-spread/other-sauce-spread/tomato-sauce-with-dried-porcini-mushrooms.html