Kiszone pomidory
Składniki:

- cukier (płaska łyżeczka)
- koper (baldachy kwiatów)
- 2 ząbki czosnku
- 1 korzeń chrzanu
- gorczyca (ziarna)
- estragon (ziarna)
- 2-3 liście laurowe
- 600 ml wody (osolona 3%)
Sposób wykonania
Słoiki należy dokładnie umyć i wysterylizować w piekarniku nagrzanym do 100 oC przez 15 min.
Pomidory, czosnek oraz chrzan dokładnie umyć. Czosnek (ząbek) pokroić w ćwiartki, chrzan – na mniejsze kawałki, a je w ćwiartki. Na dno słoika położyć liście laurowe, na nich – chrzan oraz czosnek. Pomidory ułożyć w słoiku ciasno. Gorczycę oraz estragon dodać pomiędzy pomidory, koper natomiast położyć na sam wierzch. Na wierzch pomidorów można dać jeszcze trochę gorczycy. Zalać ogórki zalewą o temp. 60-70 oC (odstawić wrzątek na 20 min. pod przykryciem), tak aby całość kopra była zalana. Zostawić trochę miejsca na gromadzenie się CO2. Słoiki trzymać 3 dni w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu, a następnie – wynieść do piwnicy na 4 tygodnie.
Zalewa
Do 600 ml wody należy wsypać 18 g soli kuchennej oraz łyżeczkę cukru, następnie zamieszać oraz zagotować do wrzenia.
Zdjęcia