mobi facebook

Potrawka włoska

3-4 porcje

Składniki:

Potrawka włoska - połowa piersi z kurczaka (350 g) (opcjonalnie)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 mały seler (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 mały por (200 g)
- kawałek selera naciowego (opcjonalnie)
- 4 pomidory (680 g)
- brokuł lub
1 puszka zielonego groszku (250 g)
- ziemniaki (600 g)
- 1 l wody
- 1 pęczek pietruszki
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- 3 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Połowę piersi z kurczaka wyciągnąć z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu odmrożenia. Mięso pokroić wszerz w plastry, a je w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w 4-5 mm talarki. Selera pokroić w 5-6 mm plastry, a każdy przekroić na pół. Cebule obrać, przekroić na pół, a połówki pokroić w pióra. Ziemniaki obrać i pokroić w 10 mm kostkę. Pomidory pozbawić szypułki, przekroić w ćwiartki, wrzucić do dzbanka oraz zblendować. Pietruszkę drobno posiekać.

Mięso wrzucić do 2 L zimnej wody i zagotować, a następnie odszumować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę oraz ziemniaki. Całość gotować około 30 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać pomidory, wrzucić groszek oraz dodać przypraw. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

Na talerz wlać olej rzepakowy.

UWAGA !!!
Potrawę gotować cały czas pod przykryciem.


Zdjęcia

1.