mobi facebook

Potrawka ikaryjska

4 porcje

Składniki:

- 300 g fasoli jaś drobnej
- 1 cebula (100 g)
- 1 bulwa kopru
- 3 marchewki (600 g)
- 2 pomidory (350 g)
- trochę liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2-3 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć przez całą noc Cebulę pokroić w piórka, a następnie w kostkę. Bulwę kopru oczyścić, przekroić na pół i pokroić w cienkie plastry. Marchewkę pokroić w 5-6 mm talarki. Pomidory przekroić na pół i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć do kieliszka oraz zalać wodą. Natkę pietruszki drobno posiekać.

W garnku ze stali nierdzewnej podsmażyć cebulę. Następnie wrzucić groch oraz wszystkie warzywa i zalać wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie dodać szpinak oraz natkę pietruszki i gotować jeszcze przez 10 minut. Podawać na półmisku.

Do każdego półmiska dodać trochę oleju rzepakowego.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.