mobi facebook

Potrawka meksykańska

4-5 porcji

Składniki:

- 1 połówka filetu z kurczaka (300 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 1 cebula (100 g)
- 200 g czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy
- 1-2 papryczka chili (cayenne)
- 2 l wody + w zależności od potrzeb
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Filet z kurczaka rozmrozić przez noc w lodówce. Pokroić go w drobną kostkę, a pomidory zmiksować w dzbanku. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, a je - w drobną kostkę. Cebulę również pokroić na pół, a następnie w kostkę, papryczki chili zaś - w drobne paski.

Do zimnej wody wrzucić kurczaka i gotować na dużym ogniu. Po gotowaniu odcedzić szumowiny i zmniejszyć ogień na średni. Wrzucić cebulę, paprykę, fasolę oraz kukurydzę. Gotować całość przez 30 minut i uzupełnić wodę w zależności od potrzeb. Następnie dodać pomidory oraz przyprawy; całość gotować jeszcze 15 minut.

Na talerz dodać trochę oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.