mobi facebook

Potrawka Profesora Zdrowie

4-5 porcji

Składniki:

- 2 * 100 g opakowania ryżu brązowego
- 2 * 100 g opakowania kaszy gryczanej białej
- 1 cebula (100 g)
- 1 opakowanie warzyw mrożonych (450-500 g)
- 100 g fasoli jaś karłowaty
- 1 opakowanie (550 g) sosu neapolitańskiego
sosu bolońskiego lub
sosu własnego wykonania
- 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (200 g)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżeczki garam masala
- 2 łyżeczki bazylii (suszona)
- 2 łyżeczki oregano (suszone)
- sól
- pieprz
- masło klarowane

Sposób wykonania

Wieczorem dzień wcześniej należy zamoczyć fasolę, gotować następnego dnia przez około godziny, aż stanie się miękka, po czym odcedzić oraz odstawić na bok. Gotować dwa 100 g opakowania ryżu brązowego oraz kaszy gryczanej w osobnych garnkach. Po ugotowaniu należy zawartość opakowań przesypać do metalowego durszlaka, poczekać aż woda odcieknie, a następnie wsadzić do piekarnika nastawionego na 70 oC na 1-1,5 godziny, mieszając zawartość co kwadrans. Razem z kaszą w piekarniku w misce umieścić mrożone warzywa. Ważne jest aby kasza, ryż i warzywa były pozbawione wody. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę oraz przysmażyć na maśle klarowanym w patelni i odstawić na bok.

Do garnka dodać sos, koncentrat pomidorowy oraz przypraw. Całość zamieszać i postawić na małym ogniu. W czasie gotowania dodać skrobi w celu związania wody w sosie. Po podgrzaniu i związaniu wody wrzucić fasolę, cebulę oraz warzywa, a na koniec dodać oleju, wszystko dokładnie wymieszać. Potem porcjami dodać kaszy oraz ryżu, za każdym razem całość dobrze mieszając, aby otrzymać jednolitą masę.

Osoby chcące schudnąć powinny zwiększyć ilość warzyw w zamian za kaszę i ryż.


Zdjęcia

1.