mobi facebook

Zupa prowansalska

7-8 porcji

Składniki:

- 1 kabaczek (1 kg)
- 750 g ziemniaków
- 500 g fasoli w strąkach
- 3 pomidory (500 g)
- 2,5 l wody
- 4 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz - 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Kabaczek obieramy i kroimy w plastry, a je w 10 mm kostkę. Obrane ziemniaki pokroić w 5-6 mm plastry, a je w ćwiartkę. Od strąków odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą. Bazylię drobno poszatkować.

Do wody wrzucić składniki i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodać przypraw, czosnek oraz bazylie i gotować jeszcze około 20 minut.

Na talerz dolać oleju.


Zdjęcia

1.