mobi facebook

Przecier z czerwonych warzyw

1 porcja

Składniki:

- 2 papryki
- 1 pomidor
- 1 marchewka
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- słoik 500-600 ml

Sposób wykonania

Paprykę przekroić na pół, wyciągnąć gniazda nasienne, a każdą połówkę przekroić znów na pół. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na 150 oC. Następnie dać do rozdrobnionego pomidora w wysokim wąskim garnku (paprykę pokroić w paski) oraz całość zmiksować. Przełożyć na patelnię oraz dobrze odparować wodę, aby sos był gęsty.

Gotowy sos przełożyć do słoika oraz wstawić do piekarnika nastawionego na 100 oC w celu sterylizacji.


Zdjęcia

1.