Przecier z czerwonych warzyw
1 porcja
Składniki:
- 2 papryki (500 g)- 1 marchewka (175 g)
- 1 pomidor (170 g)
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Paprykę przekroić na pół, wyciągnąć gniazda nasienne, a każdą połówkę przekroić znów na pół. Marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika na 150 oC. Następnie paprykę dać do rozdrobnionego pomidora w wysokim wąskim garnku oraz całość zmiksować. Przełożyć na patelnię oraz dobrze odparować wodę, aby sos był gęsty.
Gotowy sos przełożyć do słoika oraz wstawić do piekarnika nastawionego na 100 oC w celu sterylizacji.
Zdjęcia
1.