mobi facebook

Przepisy kulinarne

Jeść każdy musi. Ale co i jak "wrzuca" do siebie ma wielkie znaczenie. Dziś zdarza się, iż nowoczesna kuchnia urasta do prawdziwej sztuki, co pokazuje w swoich dziełach kulinarnych np. Wojciech Modest Amaro.

kucharz

Jedzenie jest jedną z podstawowych ludzkich potrzeb. Przez wieki wymyślono różnego rodzaju sposoby podawania posiłków kuszące nas swoim wyglądem, smakiem i zapachem. W różnych zakątkach globu, wśród różnych narodów wytworzono różnego rodzaju kuchnie kulinarne, uwzględniając zasobność danych regionów w produkty roślinne czy zwierzęce. Do najbardziej znanych kuchni świata należy kuchnia basenu Morza Śródziemnego, kuchnia azjatycka z mocnym uwzględnieniem Chin oraz Japonii, kuchnia meksykańska czy indyjska. Oczywiście Polska tradycja kulinarna jest również bogata; przez lata na terenie Rzeczpospolitej mieszały się wpływy zachodniej Europy, Rusi oraz Imperium Osmańskiego. Z racji położenia geograficznego najbliżej jest nam do kuchni śródziemnomorskiej, którą osobiście preferuję i zalecam stosowanie się do niej. Kuchnia śródziemnomorska jak i okinawska są uważane za najzdrowsze na świecie. Stosowanie się do nich zapewnia skuteczne wydłużenie życia i zmniejsza zachorowania na takie choroby jak nowotwory czy choroby serca. Widać to najlepiej na mieszkańcach japońskiej wyspy Okinawa, gdzie żyje najwięcej stulatków.

W dziale tym będę opisywać w jaki sposób spożywać opisane w artykułach warzywa i owoce, tak, aby były smaczne i zdrowe, korzystając z przepisów wielu kuchni świata, głównie śródziemnomorskiej.

Ps.

Przepisy są oczywiście propozycjami Profesora Zdrowie, które można modyfikować w oparciu o swoje gusta kulinarne oraz wielkość rodziny jeśli chodzi o ilość porcji dania. W przypadku zup Profesora Zdrowie zawsze po ugotowaniu jej dolewa gorącej wody, aby uzupełnić objętość garnka. Zakładając, że porcja zupy to około 500 ml to finalnie Profesor Zdrowie w swoim garnku otrzymuje około 5 l zupy.

W jadłospisie tygodniowym są podane wielkości porcji potraw jakie zostały zastosowane w przepisach.