mobi facebook

Quesadilla

2 porcje

Składniki:

quesadilla - 4 * 25 cm tortilla
- 1 polówka piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 1 koncentrat pomidorowy (200 g)
- żółty ser

farsz

- 1 pomidor (170 g)
- 1 cebula (100 g)
- szpinak lub
sałata lodowa
- 1 papryka czerwona (250 g)
- papryczka chili (opcjonalnie)
- 15 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka bazylii (suszona)
- 1 łyżeczka oregano (suszone)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Składniki salsy drobno posiekać, dodać olej oraz przyprawy. Całość dobrze pomieszać. Pierś z kury rozmrozić przed gotowaniem. Ser zetrzeć na tarce z średnimi oczkami.

Pierś gotować na parze, a ugotowaną podzielić na 6 części. Tortillę posmarować koncentratem pomidorowym, następnie nałożyć ser. Na jednej połówce położyć farsz, kawałki kurczaka i przykryć drugą połową.

Tortillę przygrzać z każdej strony na patelni przez 1-2 minuty, tak, aby ser się roztopił


Zdjęcia

1. http://laurassweetspot.com/wp-content/uploads/2013/01/quesadilla_2.jpg