mobi facebook

Risotto italiano

1-2 porcje

Składniki:

Risotto italiano - 100 g ryżu brązowego (1 torebka)
- 1 cebula (100 g)
- 225 soku pomidorowego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 plasterki sera żółtego
- bazylia (suszona)
- oregano (suszone)
- sól
- pieprz
- masło klarowane


Sposób wykonania

Cebulę obrać przekroić na pól, a następnie w kostkę. Plasterki salami oraz sera żółtego również pokroić w kostkę. Na średniej patelni roztopić masło klarowane, po rozgrzaniu wrzucić cebulę i podsmażyć, następnie ugotowany wcześniej ryż również podsmażyć. Wlać szklankę soku pomidorowego dodać przypraw oraz salami, całość mieszać w celu zagęszczenia sosu. Na koniec dodać sera żółtego i mieszać w celu dalszego zagęszczenia i wymieszania. Cały czas wszystkie operacje przeprowadzamy na małym lub średnim ogniu.


Zdjęcia

1. Profesorzdrowie