Risotto pomidorowo-paprykowe
2 porcje
Składniki:

- 200 g szynki
- 3 pomidory (500 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- bulion warzywny (woda) (500 ml)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oliwa z oliwek (na talerz)
Sposób wykonania
Cebulę przekroić na pół, a następnie w kostkę. Czerwoną paprykę przekroić na pół, pociąć w paski, a je na mniejsze kawałki. Pomidory przeciąć na pół, wyciąć szypułkę, pokroić w drobną kostkę. Szynkę pociąć w paski, a następnie w kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki.
Na rozgrzaną patelnię dać masło klarowane i podsmażyć cebulę. Następnie dodać ryż i przemieszać z cebulą, lekko smażąc go, następnie dodawać chochelką gorącego bulionu, co jakiś czas mieszając ryż. Po wchłonięciu porcji bulionu w ryż, dolać następną. Na 200 g ryżu powinno „wejść” około 400 ml bulionu. Po około 15 minutach całość bulionu będzie w ryżu. Na osobną patelnie wlać pomidory, dodać papryki, szynkę oraz przypraw. Pomidory wraz z dodatkami zagęścić, otrzymując sos. Ryż po wyłożeniu na talerz zalać sosem.
Na talerz dolać oleju rzepakowego.
Zdjęcia