mobi facebook

Rosół wołowy

8-10 porcji

Składniki:

rosół wołowy - 1 kg gulaszu wołowego
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 por (mały) (200 g)
- 1 cebula (100 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 200 g kapusty włoskiej
- 2 kg ziemniaków lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz ziarna
- pieprz (na talerz)
- natka pietruszki (na talerz)

Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, pora - na 10 mm kawałki, selera - na 3-4 części. Kapustę pokroić w cienkie paski, a paski w drobna kostkę. Cebulę natomiast obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence gazowej lub na patelni.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć z zamrażalnika gulasz i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Mięso zalewamy zimną wodą. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać pokrojone warzywa, oraz przyprawy. Rosół gotować przez półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem. Talerz zupy udekorować świeżą natką pietruszki oraz dodać pieprzu wedle uznania.

Makaron gotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, ziemniaki gotować 30 minut na parze. Dawać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.


Zdjęcia

1. http://sharemykitchen.com/wp-content/uploads/2010/10/Teleshko-vareno.jpg