mobi facebook

Ryba po ikaryjsku

4 porcje

Składniki:

- 4 filety ryb bez wody masa ok. 100 g
- ziemniaki (500 g)
- 2 cebule (200 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego
- pół cytryny

Sposób wykonania

Jeśli filety mają skóry, należy je od nich oddzielić. Ziemniaki pokroić w zależności od porcji na dwie lub cztery części. Pomidory przekroić na pół i pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w 5-6 mm talarki. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać woda. Natkę drobno posiekać.

Na blasze rozłożyć równo plasterki marchewki, następnie położyć filety, dodać sól i pieprz. Potem położyć cebulę, a na nią pomidory i ziemniaki. Dodać czosnek, a na koniec natkę pietruszki.

Nastawić w piekarnik na 150 oC i piec 30 minut. Na koniec po wyciągnięciu i przestygnięciu dolać olej rzepakowy i skropić cytryną.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.