Ryba po ikaryjsku
4 porcje
Składniki:
- 4 filety ryb bez wody o masie ok. 150-170 g- ziemniaki (500 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 cebule (250 g)
- 3-4 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Jeśli filety mają skóry, należy je od nich oddzielić. Ziemniaki pokroić w zależności od porcji na dwie lub cztery części. Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć szypułki i pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w 3-4 mm talarki. Cebulę pociąć w krążki. Czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą. Natkę drobno posiekać.
Na blasze rozłożyć równo plasterki marchewki, następnie położyć filety, dodać sól i pieprz. Potem położyć cebulę, a na nią pomidory i ziemniaki. Dodać czosnek, a na koniec natkę pietruszki.
Nastawić w piekarnik na 150 oC i piec 10 minut. Na koniec po wyciągnięciu i przestygnięciu dolać olej rzepakowy i skropić cytryną.
Potrawa z Niebieskich Stref
Zdjęcia
1.