Ryba w pomidorach z warzywami
4 porcje
Składniki:
- filety z ryby (700 g) (pstrąg, łosoś, dorsz)- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 1 cebula (125 g)
- woda (w zależności od potrzeb)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Filety umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory pozbawić szypułek, przekroić na pół, a następnie w kostkę; tak samo posiekać cebulę, a natkę pietruszki – drobno posiekać. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych oraz pokroić w cienkie paski. Marchewkę i pietruszkę przetrzeć przez tarkę na średnich oczkach.
Do garnka wrzucić pomidory, resztę warzyw oraz przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodać pietruszkę. Filety ugotować osobno na parze.
Filety wyłożyć na talerz i polać warzywami.
Na talerz dodać oleju.
Zdjęcia
1.