mobi facebook

Ryba w pomidorach z warzywami

4 porcje

Składniki:

- filety z ryby (600 g) (pstrąg, łosoś, dorsz)
- 4 pomidory (700 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 cebula (125 g)
- woda (w zależności od potrzeb)
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Filety umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory pozbawić szypułek, przekroić na pół, a następnie w kostkę. Paprykę przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych oraz pokroić w cienkie paski. Marchewkę oraz pietruszkę przetrzeć przez tarkę na średnich oczkach. Cebulę przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Natkę drobno posiekać.

Do garnka wrzucić pomidory, a resztę warzyw oraz przyprawy i dusić wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodać pietruszkę.

Filety wyłożyć na talerz i polać warzywami.

Na talerz dodać oleju.


Zdjęcia

1.