mobi facebook

Zupa rybna

8-10 porcji

Składniki:

zupa rybna - 1 kg filetów rybnych (przed obraniem)
(dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (100 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 1,5 kg ziemniaków
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Do garnka wkładamy rybę, zalewamy zimną wodą. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy co jakiś czas szumując powierzchnię. Między czasie kroimy warzywa. Marchewkę kroimy w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postępujemy z pietruszką, a selera kroimy w 3-4 mm plastry. Cebulę natomiast obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence gazowej lub na patelni.

Filety pokroić w drobna kostkę wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotujemy co jakiś czas szumując powierzchnię. Dodać pokrojone warzywa, a następnie przyprawy. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę pod przykryciem.

Ziemniaki gotujemy na parze przez 30 minut. Dawać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://kitchenculinaire.com/wp-content/uploads/2010/03/DSC_0077.jpg