Zupa rybna
9-10 porcji
Składniki:

(dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (125 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 kg ziemniaków
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Filety obrać ze skóry oraz pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, a selera pociąć w 4-5 mm plastry. Cebulę natomiast obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence gazowej lub na patelni.
Do garnka włożyć rybę, zalać zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Po 20 minutach dodać pokrojone warzywa, a po następnych 20 minutach przypraw. Zupę gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę pod przykryciem.
Ziemniaki ugotować na parze przez 30 minut. Dać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.
Potrawa z Niebieskich Stref
Zdjęcia
1. http://kitchenculinaire.com/wp-content/uploads/2010/03/DSC_0077.jpg