mobi facebook

Ryż z bakłażanem na ostro

1 porcja

Składniki:

- 2 *100 g ryżu brązowy
- 2 bakłażany (700 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 250 g fasolki szparagowej (opcjonalnie)
- 2-3 łyżeczki bazylii (suchej)
- pieprz cayenne
- trochę tartego imbiru
- kmin rzymski
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Bakłażany pokroić na 5-6 mm plastry, a je w kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne oraz pokroić w cienkie paski. Cebulę przekroić na pół, pokroić w talarki, a je w pióra. Z fasolki odkroić końcówki, a ją pokroić w drobniejsze kawałki.

Na rozgrzaną patelnię nalać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę, następnie wrzucić resztę warzyw, przyprawy i dusić na małym ogniu z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając. Po 15-20 minutach danie powinno być gotowe.

Ryż gotować przez 30 minut.

Na talerzu ryż polać warzywami. Całość posypać natką pietruszki.

Na talerz dodać oleju.


Zdjęcia

1.