Sałatka jarzynowa (klasyczna)
5-6 porcji
Składniki:

- 2 małe pietruszki (160 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 mały por (200 g)
- 4 ogórki kiszone (200 g)
- zielony groszek (250 g) (opcjonalnie)
- kukurydza (250 g) (opcjonalnie)
- 3 jajka (200 g)
- 1 jabłko (200 g)
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 40 ml oleju rzepakowego - sól
- pieprz
Sposób wykonania
Włoszczyznę obrać, ugotować, następnie pokroić marchewki, pietruszkę oraz selera w kostkę, a pora po przecięciu na pół wzdłuż pokroić w cienkie pióra. Wszystko przesypać do dużej miski. Dodać z puszki groszku oraz kukurydzy. Ogórki i jajka pokroić w kostkę, to samo zrobić z jabłkiem.
Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, olej oraz przypraw. Całość jeszcze raz dobrze pomieszać.
Zdjęcia
1. https://www.zajadam.pl/salatki/salatka-jarzynowa