mobi facebook

Salsa czerwona

3-4 porcje

Składniki:

Salsa czerwona - 4 pomidory (700 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka liści bazyliii
- 20 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)

Sposób wykonania

Bardzo drobno pokroić pomidory w kostkę, wodę z niego odcedzić na sitku i przełożyć do miski. Połowę cebuli pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pół oraz wyciągnąć nasiona. Połówki najpierw pokroić w paski, a je w kostkę. Liście bazyli drobno posiekać. Całość pokrojonych produktów przenieść do miski. Dodać oleju rzepakowego oraz przypraw. Dobrze wymieszać ze sobą wszystkie produkty.

Dla osób, które lubią ostrzejsze sosy mogą dodać papryczkę peperoni. Papryczkę przekroić na pół, pozbyć się nasion. Połówki pokroić w cienkie paski, a je w drobną kostkę, dodać do reszty produktów.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://static.chefkoch-cdn.de/ck.de/rezepte/44/44718/374428-960x720-texicana-salsa.jpg