mobi facebook

Schab dojrzewający

kilkanaście porcji

Składniki:

Schab dojrzewający - cukier (3/4 szklanki)
- sól (pół szklanki)
- pończocha

Przyprawy:

- czosnek granulowany
- pieprz mielony
- kminek mielony
- papryka słodka mielona
- majeranek

Sposób wykonania

Schab pozbawić błonek, dobrze umyć i osuszyć. Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Pierwszego dnia schab zasypać cukrem, dobrze go w nim obtoczyć i dać na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie ze schabu zostanie wyciągnięta część wody. Należy go opłukać, osuszyć i - jak poprzednio - przełożyć do czystej brytfanki. Następnie dodać sól i również dobrze w niej obtoczyć schab. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na 24 godziny.

W następstwie ze schabu zostanie wyciągnięta reszta wody. Ponownie należy go opłukać, osuszyć i znów włożyć do czystej brytfanki. Przyprawy wymieszać w miseczce i zasypać nimi schab, a następnie dobrze obtoczyć.

Tak przygotowane mięso włożyć w pończochę, zawiązać na niej supeł i zawiesić w ciepłym ciemnym miejscu na około 7-10 dni. Po tym czasie schab jest przygotowany.


Zdjęcia

1. https://cookit.pl/przepis/185713/Schab+dojrzewajacy+(wedlina+do+chleba)