mobi facebook

Śledź w sosie pomidorowym

2-3 porcje

Składniki:

Śledź w pomidorach - 300 g filetów z śledzia (matjas)
- 1 mała cebula (50-60) g)
- koncentrat pomidorowy 200 ml
- 20 ml octu spirytusowego
- 20 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- słoik 500 ml

Sposób wykonania

Płaty z śledzia moczyć 2-3 razy w celu wypłukania z soli. Następnie pokroić je w kawałki o grubości 1 cm. Pokroić cebulę w cienkie pióra i położyć na dnie słoika. Koncentrat z pojemniczka przełożyć do większego naczynia, a pojemnik przemyć wodą i przelać do koncentratu, na koniec dodać octu, oleju oraz przypraw, całość zamieszać. Kawałki śledzia układać w słoiku warstwowo każdą warstwę przekładać koncentratem. W taki sposób wypełnić cały słoik. Na koniec całość dobrze wstrząsnąć w celu zmieszania się koncentratu z śledziem. Słoik włożyć do lodówki na 24 h w celu "przegryzienia" się składników.


Zdjęcia

1. http://www.tastematters.com.hk/media/catalog/product/cache/1/image/600x/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/0/40404003_main.jpg