Zupa krem z soczewicy
5-6 porcji
Składniki:

- 1 marchewka (175 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 2,5 l wody
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
- 1 łyżeczka śmietany (na talerz)
Sposób wykonania
Marchewkę i pietruszkę pokroić w mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa wsypać do garnka, dodać namoczonej wcześniej soczewicy, zalać wodą, dodać przypraw i gotować na średnim ogniu przez około 45 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać do zupy wraz z przyprawami. Ugotowaną zupę zmiksować.
Osobno ugotować ryż, który należy dać bezpośrednio na talerz przed wlaniem zupy.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1. https://katalogsmakow.pl/blog/cookuj/zupa-krem-z-soczewicy-i-selera-naciowego.39186.html