mobi facebook

Zupa krem z soczewicy

4-6 porcji

Składniki:

Zupa krem z soczewicy - 400 g soczewicy
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 2 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, selera - w plastry o grubości 3-4 mm. Pokrojone warzywa wsypać do garnka, dodać namoczonej wcześniej soczewicy, zalać wodą, dodać przypraw i gotować na średnim ogniu przez około godzinę.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek. Następnie dodać do zupy wraz z przyprawami. Ugotowaną zupę zmiksować.

Osobno ugotować ryż, który należy dawać bezpośrednio na talerz przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://katalogsmakow.pl/blog/cookuj/zupa-krem-z-soczewicy-i-selera-naciowego.39186.html