mobi facebook

Zupa solanka

8-10 porcji

Składniki:

solanka - 1 kg filetów rybnych (przed obraniem)
(dorsz, pstrąg, morszczuk, flądra)
- 300-400 g przecieru ogórkowego
- 200 g kapusty włoskiej
- 100 g liści szpinaku
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 200 ml śmietany 12%
- 3,5 l wody
- 200 ml wody z pod ogórków kiszonych
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- trochę koperku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Kapustę oraz szczaw pokroić w cienkie paski, a paski w drobna kostkę. Warzywa korzenne pokroić w 3-4 mm talarki. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki a je wszerz, zmiksować w osobnym garnku. W podobny sposób zmiksować przecier ogórkowy.

Filety pokroić w drobna kostkę wrzucić do garnka zalać wodą, zagotować na małym ogniu odszumowując co jakiś czas powierzchnie wody. Następnie dodać zmiksowany przecier ogórkowy, poszatkowaną zieleninę, talarki warzyw korzeniowych oraz zmiksowane pomidory. Wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Na koniec rozrobić w małym garnku śmietanę z zimną wodą oraz dodać do zupy. Na talerz dodajemy pokrojonego koperku. Całość doprowadzić do wrzenia.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://zhenskoe-mnenie.ru/upload/information_system_14/1/3/8/item_13838/information_items_13838.jpg