mobi facebook

Sos chiński

1 porcja

Składniki:

- 5 pomidorów (ok. 850 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- grzyby mun ewentualnie pieczarki
- pędy bambusa
- trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- 1 papryczka chili
- 500 ml wody
- 50 ml sosu sojowego jasnego
-10 ml octu ryżowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Pomidory pokroić w ćwiartki, a każdą z nich na pół. Cebule przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Marchewkę pokroić w 3-4 mm talarki. Czerwoną paprykę przeciąć na pół, wybrać gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Grzyby pokroić w pióra, pędy bambusa oraz trawę cytrynową - 5 mm kawałki. Papryczkę chili pokroić w cienkie krążki.

W rondlu zagotować wodę, wrzucić wszystkie składniki oraz przyprawy, nastawić na mały gaz oraz gotować, mieszając wszystko, co jakiś czas powoli zagęszczając.


Zdjęcia

1.