mobi facebook

Szakszuka

1-2 porcje

Składniki:

Szakszuka - 2-3 jajka
- 1 cebula (100 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- kumin
- masło klarowane

Sposób wykonania

Cebulę pokroić w drobna kostkę, paprykę - tak samo, a chili - w cienkie pierścienie.

Na patelni rozgrzać masło, na nim podsmażyć cebulę, następnie dodać paprykę, papryczkę chili oraz przypraw; całość dobrze zamieszać i chwilę poddusić na patelni. Następnie wlać pomidory z puszki, zamieszać i odparować trochę wody. W powstałej pulpie zrobić wgniecenia na jajka, wbić je i przykryć pokrywką na 5 minut - wszystko na małym ogniu. Na koniec patelnię można udekorować natką pietruszki.


Zdjęcia

1. https://cooking.nytimes.com/recipes/1014721-shakshuka-with-feta