mobi facebook

Zupa szczi

8-10 porcji

Składniki:

Zupa szczi - 1 podwójna pierś z kury (ok. 600 g)
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g kapusty włoskiej
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 200 ml śmietany 12%
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Kapustę zieloną pokroić w cienkie paski a paski w drobna kostkę. Warzywa korzenne pokroić w 3-4 mm talarki. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki a je wszerz. Całość zmiksować je w osobnym garnku.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmnożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotujemy co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać przecier ogórkowy, poszatkowaną zieleninę, talarki warzyw korzeniowych oraz zmiksowane pomidory. Wrzucić przyprawy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Na koniec rozrobić w małym garnku śmietanę z zimną wodą. Na talerz dodajemy pokrojonego koperku. Całość doprowadzić do wrzenia.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Szczi