mobi facebook

Zupa tajska

6-8 porcji

Składniki:

- krewetki (500 g)
- 400 g grzybów (pieczarki)
- 3 pomidory (510 g)
-300 ml mleka kokosowego
- liście szpinak
- trawa cytrynowa
- 300 g makaronu ryżowego
- 2,5 l wody
- 1 papryczka chili
- 20 g imbiru
- kolendra
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Krewetki gotować w wodzie przez 5 minut, po czym obrać z pancerzyków. Mięso drobno posiekać. Grzyby obrać, od kapeluszy oddzielić nóżki i pokroić je w plastry, a nóżki w talarki. Pomidory przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Szpinak, trawę cytrynową oraz kolendrę drobno posiekać. Imbir zetrzeć na tarce, a papryczkę chili pokroić w krążki.

Do wody wrzucić krewetki, grzyby, pomidory, mleczko kokosowe, zieleninę, chili, imbir kolendrę oraz przyprawy. Gotować całość przez około godzinę.

Makaron ugotować osobno przez 20 minut i podawać na talerz przed polaniem zupy.

Na talerz dodać oleju rzepakowego


Zdjęcia

1.