mobi facebook

Kurczak tika masala

5-6 porcji

Składniki na kurczaka:

Tikka masala - 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
- 100 g jogurtu
- pół cytryny
- 2 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- oliwa z oliwek

Składniki na sos:

- 1 cebula (100 g)
- 4 pomidory (700 g)
- kilka łyżek przecieru pomidorowego
- 100 g jogurtu
- woda (w zależności od potrzeb)
- 2-3 ząbki czosnku
- 25 g imbiru
- 3 łyżeczki garam masala
- 4 łyżeczki kurkumy
- masło klarowane

Sposób wykonania

Rozmrożoną pierś z kurczaka pokroić wzdłuż na paski, każdy pasek przekroić na pół wszerz. Do miseczki przelać jogurt, dodać przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę. Całość dobrze zamieszać. Potem wrzucić kurczaka i całość wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

Do kieliszka przecisnąć czosnek, zalać wodą i odstawić na bok. Cebule pokroić w pióra, a następnie w kostkę. Do drugiego kieliszka przetrzeć imbir oraz zalać wodą. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić cebulę w celu podsmażenia. Dodać drobno pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać przyprawy, odrobinę wody oraz resztę jogurtu. Gotować całość przez około 10 minut. Następnie przenieść do garnka oraz zmiksować.

Na patelni lekko podsmażyć kurczaka, następnie wrzucić go do garnka z sosem i gotować przez około 10 minut.

Osobno przez około 30 minut ugotować brązowy ryż (3 woreczki po 100 g).

Ryż na talerzu polać sosem z kurczakiem.


Zdjęcia

1. https://www.greatbritishchefs.com/recipes/chicken-tikka-masala-recip