mobi facebook

Warzywa zapiekane w sosie pomidorowym

5-6 porcji

Składniki:

- 1 bakłażan (400 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 mały seler (250 g)
- 2 cebule (200 g)
- zielona salsa (opcjonalnie)
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 pomidory (350 g)
- 200 g szynki (opcjonalnie)
- 150 g sera gouda (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki kurkumy
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w 3-4 mm plasterki, selera - w 4-5 mm półplasterki. Bakłażana natomiast pokroić w 5-6 mm talarki. Cebule przekroić na pół, a następnie w 3-4 mm pióra. Warzywa pomieszać w dużej misce, a następnie równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, po czym polać oliwą oraz posypać przyprawami. Na koniec wylać pomidory z puszki; można dodać drobno poszatkowane pomidory.

Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 120 oC oraz piec przez 45 minut.


Zdjęcia

1.