mobi facebook

Zapiekanka z bakłażanem i cukinią

4 porcje

Składniki:

- 2 bakłażany (800 g)
- 2 małe cukinie (400 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- 4 pomidory (700 g)
- świeże listki bazylii
- świeże listki tymianku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Od bakłażana odciąć szypułkę, a następnie pokroić w 5-6 mm plastry. Cukinie nieobrane pokroić w 5-6 mm plastry. Posiekać w pióra cebulę. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić na cztery części. Pomidory przekroić na pół, a następnie pokroić w kostkę.

Bakłażany i cukinie należy podsuszyć w piekarniku, a pomidory wraz z ziołami zmiksować oraz zagęścić na patelni.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić połowę sosu, następnie położyć bakłażan oraz cukinię. Potem położyć na wierzch cebule oraz papryki. Na koniec dodać czosnek oraz resztę sosu pomidorowego.

Nastawić piekarnik na 200 oC i piec 45 minut. Na koniec po wyciągnięciu i przestygnięciu dolać olej rzepakowy.


Potrawa z Niebieskich Stref

Zdjęcia

1.