mobi facebook

Zapiekanka z pieczarek i pomidorów

4-5 porcji

Składniki:

- 500 g pieczarek
- 5 pomidorów (850 g)
- 2 bakłażany (700g)
- 2 cebule (250 g)
- plasterki żółtego sera (opcjonalnie)
- liście bazylii
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Pokrojone w plastry pieczarki, pomidory oraz bakłażany należy najpierw wstępnie podsuszyć w suszarce lub piekarniku

Cebule pokroić w talarki, Liście bazylii umyć, a pietruszkę drobniej posiekać.

W naczyniu żaroodpornym położyć warstwowo najpierw pieczarki, potem bakłażany, pomidory, cebulę, pietruszkę, a na końcu bazylię. Całość posypać przyprawami i na wierzch ewentualnie położyć ser.

Zapiekankę włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 oC na 45 minut.

Na talerz dolać oleju.


Zdjęcia

1.