mobi facebook

Zupa krem z czerwonych i pomarańczowych warzyw

7-8 porcji

Składniki:

- 4 pomidory (700 g)
- 2 czerwone papryki (500 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 batat (250 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- kawałek dyni (opcjonalnie)
- 1-2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 3 * 100 g woreczki ryżu brązowego
- 2,5 l wody + w zależności od potrzeb
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Warzywa umyć i obrać oraz pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do wody i gotować przez 30 minut na średnim ogniu. Następnie odstawić na bok w celu ostygnięcia. W międzyczasie ugotować ryż oraz ząbki przecisnąć do kieliszka i zalać wodą. Po ostygnięciu całość zmiksować na jednolitą masę i postawić na mały ogień, dodać czosnku oraz przypraw. Gotować przez 15 minut.


Zdjęcia

1.