Zupa królewska
9-10 porcji
Składniki:

- 2 opakowana warzyw po królewsku (900 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 4 * 100 g kaszy jaglanej lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Pierś pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Pietruszkę obrać i pociąć w 4-5 mm talarki.
Do 1 l wody wrzucić kurczaka, gotować na średnim ogniu, odszumować powierzchnię. Następnie wrzucić pietruszkę oraz mieszankę warzyw, dolać wody i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, następnie dodać przypraw. Gotować jeszcze przez pół godziny.
W międzyczasie osobno ugotować makaron. Dać go na talerz przed wlaniem zupy.
Na talerz dolać oleju.
Zdjęcia
1.