mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez brokuła

brokuł

Duża ilość glukozynolanów i flawonoidów należących do związków polifenolowych obecna w brokule powoduje, iż jego spożywanie w znaczący sposób przyczynia się do ochrony organizmu przed wszelkiego rodzaju nowotworami. Udowodniono, że ogranicza ryzyko wystąpienia nowotworów: płuc, prostaty, piersi, układu pokarmowego oraz pęcherza moczowego. Obecny w brokule pierwiastek chemiczny selen także znany jest ze swojego silnego działania przeciwnowotworowego. Ma to związek z obecnością w jego enzymie peroksydazy glutationowej, która posiada silne właściwości przeciwutleniające.

Flawonoidy obecne w brokule ze względu na swoją budowę chemiczną wyłapują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki i nie dopuszczają do uszkodzenia materiału genetycznego komórek naszego ciała. Uszkodzenia takie mogą wywołać niekontrolowane dzielenie się komórek i powstawanie guzów nowotworowych. Funkcja flawonoidów polega też na indukcji apoptozy (programowanej śmierci komórki) w komórkach nowotworowych, co prowadzi do ich śmierci. Działanie izotiocyjanianów (m.in. sulforafanu), które powstają z glukozynolanów na proces nowotworzenia jest bardzo szeroki. Hamują one działanie enzymów I fazy detoksykacji oraz indukują powstanie enzymów II fazy detoksykacji. Skutkuje to mniejszym powstawaniem w organizmie substancji mających potencjalny wpływ kancerogenny (rakotwórczy) na komórkę. Innym wpływem tego związku na nowotwór jest powstrzymywanie jego proliferencji (niekontrolowany rozrost) oraz wywołanie procesu apoptozy komórek nowotworowych.

Rośliny z grupy krzyżowych (kapustowate), do których zalicza się brokuł oraz z grupy czosnkowatych wykazują jedne z najsilniejszych właściwości przeciwnowotworowych ze wszystkich roślin. Brokuł powoduje zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych ze skutecznością od 60% do 100%. Podobnie wysoką skuteczność wykazują pozostałe kapustne oraz czosnkowate.