mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom przewodu pokarmowego przez brokuła

Róże brokuła, a zwłaszcza jego kiełki zawierają duże ilości związków mających działanie antynowotworowe i jak udowodniono potrafią bardzo skutecznie przeciwdziałać rozwojowi bakterii helicobacter pylori w żołądku będącej jedną z przyczyn wrzodów i nowotworów żołądka. Kiełki można zakupić, bądź w bardzo prosty sposób uprawiać w domu na zwykłej tacce lub specjalnych kiełkownicach dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach internetowych.

Brokuł zawiera znaczące ilości błonnika, który przechodząc przez przewód pokarmowy, oczyszcza go ze szkodliwych produktów przemiany materii. Związki takie zalegając w jelicie grubym, rozkładają się i wydzielają wiele szkodliwych substancji. Sytuacja taka może doprowadzić do rozwinięcia się nowotworu jelita grubego, a spożywanie brokułów ogranicza takie ryzyko.