mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez cebulę

cebula czerwona

Badania naukowe udowodniły, że spożywanie cebuli wpływa korzystnie na ochronę układu krążenia przed miażdżycą mogącą doprowadzić do zawału serca oraz udaru mózgu. Silne właściwości przeciwutleniające kwercetyny, kamferolu oraz antocyjanów występujących w cebuli hamują procesy utleniania lipidów oraz lipoprotein LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Hamuje to ich odkładanie się w postaci płytek miażdżycowych na ściankach naczyń krwionośnych. Tego typu „osad” zmniejsza średnicę naczyń krwionośnych, co powoduje trudności w przepływie krwi dostarczanej do serca. Brak odpowiedniej ilości natlenionej krwi powoduje, iż serce zaczyna się „dusić” i częściowo obumierać. Oderwanie się skrzepu utworzonego z utlenionej lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) czyli tzw. „złego” cholesterolu oraz zlepionych płytek krwi może doprowadzić do całkowitego zablokowania tętnicy. Krew przestaje docierać do serca i następuje zawał. Naukowcy, którzy w jednym z doświadczeń przebadali 12 500 osób z 7 krajów znaleźli bezpośrednią zależność między spożywaniem flawonoidów roślinnych, takich jak kwercetyna zawarta w cebuli, a zmniejszeniem się występowania chorób serca i układu krążenia.