mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez chlorellę

chlorella

Naukowcy zauważyli, że osoby o obniżonym poziomie beta-karotenu wykazują się większą podatnością na nowotwory. Posiada on zdolności stymulacji układu odpornościowego oraz pomaga w zapobieganiu powstawaniu nowotworów. Beta-karoten oraz witamina E wykazują efekt synergii (pomagają eliminować nowotwory we wczesnych fazach rozwoju). Badania naukowe potwierdziły, że chlorella jest bardziej skuteczna w prewencji nowotworów niż sam beta-karoten. Posiada ona też właściwości antywirusowe. Spożywanie zawiesiny chlorelli dobrze wpływa na pacjentów chorujących na glejaka - ich przeżywalność wynosi 40%, podczas gdy leczeni chemioterapią lub radioterapią wykazują przeżywalność na poziomie tylko 10%. Chlorella skutecznie przeciwdziała także powstawaniu nowotworów żołądka. Jest również źródłem selenu (brak tego pierwiastka w diecie powoduje nowotwór wątroby). Jej spożywanie chroni przed spadkiem albumin w osoczu krwi.