mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez czosnek

czosnek główka

Spożywanie czosnku zmniejsza stężenie kwasów tłuszczowych i „cholesterolu” we krwi, którego nadmiar przyczynia się do powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych mogącej doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Według badań przeprowadzonych na pacjentach z początkowym poziomem cholesterolu wynoszącym 200 mg/dl, spożywanie czosnku zawierającego co najmniej 1000 mikrogram alliiny może obniżyć poziom cholesterolu o około 10-12%. Stężenie lipoproteiny HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) czyli tzw. „dobrego cholesterolu” podwyższa się o około 10%. Stężenie lipoproteiny LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) czyli tzw. „złego cholesterolu” oraz poziom trójglicerydów obniża się o około 15%.

Czosnek obniża także ciśnienie krwi i hamuje zlepianie się płytek krwi (trombocytów), pomagając chronić nasz organizm przed tworzeniem się groźnych dla życia zakrzepów. W jednym z badań u pacjentów przyjmujących 900 mg czosnku o standaryzowanej zawartości alliiny stwierdzono wzrost mikrokrążenia podstawowego o 47,6%, lepkość krwi zmniejszyła się o 3,2%, a ciśnienie rozkurczowe - średnio z 74 do 67 mm Hg.