mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez zieloną herbatę

Insulinooporność oraz nietolerancja glukozy (cechy cukrzycy typu 2) są czynnikami ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych oraz zespołu metabolicznego. Badania japońskich naukowców dowiodły, że picie zielonej herbaty zwiększa tolerancję komórek na glukozę oraz zwiększa ich wrażliwość na insulinę. Prócz cukrzycy typu 2, wykazuje ona też działanie ochronne w cukrzycy typu 1. Badania wykazały, że najbardziej aktywnym składnikiem polifenoli był galusan epigallokatechiny (EGCG). Dodanie do herbaty mleka w ilości 50 ml zmniejsza działanie zielonej herbaty na insulinooporność nawet o 90%. Zmniejsza ona nie tylko poziom cukru we krwi, ale też poziom trójglicerydów oraz wolnych kwasów tłuszczowych. Niektóre badania wykazały także możliwość regeneracji komórek trzustkowych odpowiedzialnych za produkcję insuliny. Wyniki takie dają nadzieję dla osób posiadających cukrzycę typu 1.